bloglovin

Lilleman...

2018-05-16 | 23:26:00

Så har vi då fått svar på Miltons metabolprover och det var väl inte riktigt som läkarna sa att ”det är mest troligt inget avvikande, men vi vill skicka det för säkerhets skull”

Proverna visade bland annat en skyhög utsöndring av laktat, ett slags energisubstrat som vi har i kroppen. Tänker inte gå in på djupet alltför mycket om det, men laktat har som uppgift att bryta ner mjölksyra, som egentligen bara finns i vår kropp en kort stund.

Kort och gott, för att kontrollera syra balansen när mjölksyran ökar så har vi alltså laktat. Eftersom det värdet nu var skyhögt på Milton så kan man dra slutsatsen att mjölksyra produceras mycket och snabbt.

Ju surare miljö i kroppen, desto mer laktat. Det är inte laktat som är felet egentligen, men eftersom det värdet är så högt, så jobbar det hårt med att hålla en bra pH-balans i kroppen.

Läkarna tycker fortfarande att det är anmärkningsvärda men svårtolkade provsvar.

 

 

Varje gång vi har kommit in akut med Milton har han haft väldigt lågt syre i blodet, vilket kan orsakas av t.ex. en astmaattack. Milton har astma, så det låter logiskt.

Men istället för att stanna vid detta, behandla astman och sen få åka hem med fortsatt astmabehandling har Miltons kropp reagerat med ett stort stresspåslag (vilket förklarar bl.a. den höga andningsfrekvensen). Hans blodsocker stegrar och han får värden som liknar diabetes värden.

Det kan alltså vara en mitokondriell sjukdom, cellernas kraftverk fungerar inte riktigt som de ska.

Då kan kroppen inte riktigt ”reda ut” och ta sig igenom en påverkan på kroppen, såsom astmaanfall, förkylning, magsjuka etc.

Den blir stressad och systemet ”kollapsar”. Alla byggstenar måste vara hela och starka för att kroppen ska fungera, som min Anatomi lärare sa.

 

Nu ska Milton utredas.

Han ska genomgå en s.k. fasteprovokation. Man fejkar alltså en form av ”nöd” eller ”svält” för kroppen. På så vis ska de kunna se hur kroppen reagerar och mäta allt från syresättning, blodsocker, blodgas, ja allehanda värden.

Inte den snällaste utredning känner man givetvis som förälder. Milton kommer inte att få äta under ett dygn, knappt dricka, i alla fall så långt det går. Typ som svält, för att se hur kroppen reagerar.

De kommer att avbryta om blodsockret skenar eller om man helt enkelt ser att laktatet stegrar, för då har man ju fått svar på att det är en mitokondriell sjukdom.

Nu har jag inte fått en utförlig beskrivning av hur hans fortsatta behandling i så fall kommer att se ut. Vad man gör helt enkelt.

Vi har blivit tillsagda att komma till barnakuten så fort Milton blir det minsta förkyld får feber eller något med allergin/astman.

Då ska han läggas in för observation.

Detta innan utredningen är klar, och vi skulle läggas in för fasteprovokationen inom en månad.

 

Skönt att det är bästa tiden att klara sig från virus och baciller nu i alla fall, så kanske vi slipper åka till sjukan titt som tätt.

Milton mår tipp topp nu. Inte ett spår av allergi eller astmareaktioner. Visserligen går han på luftrörsvidgande medicin och inhalerar minst tre gånger om dagen. Men det förvånar mig lite att han inte reagerar mer på pollen. Det visade sig att han förutom pälsdjursallergi även har pollenallergi, och var och varannan kotte med pollenallergi har det ju skitjobbigt nu den här tiden. Men Milton bekommer det inte alls.

Jätteskönt givetvis, men jag tycker allt att det är lite mystiskt och förvirrat kring denne lille herre.

 

Imorgon blir det lungröntgen, väntan på svar av vad de visar, på måndag ska han lämna nåt special urinprov som ska åka i fryslåda direkt till Karolinska sjukhuset och sen är det bara att avvakta.

Många frågetecken och det känns väl lite sisådär när läkaren säger rakt ut att de kliar sig i huvudet och tycker att Miltons symtom och provsvar är väldigt svårtolkade.

Men men, jag är glad att de tar detta på fullaste allvar och att en seriös utredning görs.

 

Har varit två dagar på praktiken i Skinnskatteberg och en dag tenta i Västerås denna veckan, hittills.

Kör sista dagen för denna veckan på praktiken imorgon, lite ledigt på fredag.

Välbehövligt, jag är helt slut!!!

Barnen har varit hos sina pappor från i måndags, men det har varit en jäkla massa telefonsamtal och diskussioner med Milton och Melwins läkare, och just nu är allt mer snurrigt än vad man skulle kunna ana att det kan vara inom sjukvården, men så är det. Jag kommer inte gå in på det närmare här just nu, men det är ytterst energikrävande vill jag lova.

Jag kan dock ge ett råd! Läs och följ era/era barns journaler på 1177 om ni kan, var uppmärksamma och ta kontakt med sjukvården vid minsta frågetecken.

Det är en service till patienten, så utnyttja den!

 

Imorgon kommer dock tre juveler hem igen och det blir full fart i hemmet.

Självklart gläds jag åt det, och jag hoppas att tröttheten ger vika snart.

Hatar att vara såhär trött och nästintill uppgiven.

 

Så jag går och lägger mig nu, och grubblar vidare…närå, jag ska sova 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer
Postat av: Moa

Men vad jobbigt och inte minst komplicerat 😞 Har de kollat vilken typ av pollenallergi det är? Jag har gräs och det är värst under sommaren. Vad jag har förstått så kommer al- och hasselpollen strax innan våren kommer igång, björkpollen under våren, gräspollen under sommaren och gråbo under sensommar.

Svar: Han reagerade enbart på björk. Är det lindrigare kanske? Har ingen erfarenhet av detta alls 😕
Anna Silfver

2018-05-19 @ 09:58:15
Postat av: Moa

En del har väl nästan alla typer (eller ett par) men det är lite olika. Jag har bara gräs men min allergi kom först när jag var tjugo (och jag trodde att jag skulle slippa alla allergier utom penicillin som jag fick när jag var åtta 😏)

2018-05-19 @ 10:00:44
Postat av: Moa

Jag tror inte det är någon större skillnad i hur svår en allergi kan vara beroende på vilket pollen det är utan det handlar nog mer om hur kraftig allergi man har (när jag tog prov mätte de på en femgradig skala) och förstås då pollenhalten i luften. Jag har inte så jättejobbig allergi medan två kompisar som också är gräsallergiker knappt kan gå ut när det är som värst under högsommaren. Håller tummarna för att övriga prover går okej så att de hittar ”problemet” och kan behandla det ❤️

2018-05-21 @ 21:40:49
URL: http://inus.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0