bloglovin

Change of plans...

2012-04-04 | 08:24:48

Det blev inte alls någon eftermiddags vila med lilla sessan igår, ingen ”hemma mys dag” heller.

Nej, som vanligt ändrades planerna snabbt…

Det blev istället att fara till Västerås med Melwin för att träffa tandspecialisten.

Melwin fick i helgen plötsligt en lös tand.

Inget konstigt i sig om det inte hade varit det att just den här tanden som blivit lös var tanden längst bak i neder käken, alltså en tand som i normala fall ska lossna när barnen är runt 12 års ålder.

Liiite tidigt alltså för vår snart 6 årige lille Melwin.

Först trodde vi inte riktigt att han menade allvar, att tanden verkligen var lös, men efter att själv ha vickat på den så stod det ju klart att den var riktigt lös.

Så i måndags ringde jag till den tandspecialist i Västerås som han brukar träffa regelbundet.

Hon var inte där på måndagen och skulle istället ringa upp under tisdagen. Sköterskan tyckte det var högst anmärkningsvärt att just den tanden blivit lös.

Melwin hade ont i tanden och ville inte tugga på den sidan.

Så igår ringde tandspecialisten upp och hon ville att vi skulle komma till henne direkt för att ta nya bilder på tänderna och kontrollera den onda, lösa tanden.

Hon tryckte in oss i sitt annars fullspäckade schema, för detta var av högsta vikt att kolla upp.

Vi hämtade Melwin och Vincent vid dagis efter lunch och for till Västerås.

 

Mycket riktigt så visade det sig att det var lite knas.

Tanden bredvid ( 6 års tanden ) som var på väg att komma upp hade hakat fast sig i den här mjölktanden och liksom lyft upp den, vilket resulterat i att den blivit rejält lös.

Så lös att tandläkaren beslöt sig för att ta bort den direkt, då det även hade kommit in lite bakterier emellan tandköttet och tanden och skapat irritation.

De la bedövning och plopp så var tanden ute…

Melwin var superduktig och låg helt stilla fastän det kom fram en spruta med bedövning, som vi kallade för tandens sovdroppar.

Han var helt med på att tanden behövde få dessa sovdroppar för att inte göra ont mera.

Melwin vet ju så väl hur bra sovmjölken fungerar på honom vid varje magnetröntgen, så han var helt cool med sprutan och bedövningen.

 

Tyvärr visade bilderna att den permanenta ”vuxentand” som skulle komma upp under den här mjölktanden som nu är väck, var av väldigt dålig kvalitét.

Den var inte alls på väg upp nu, såklart, det är ju 6 år kvar innan den är planerad.

Men den visade sig vara alldeles för liten, så OM den nu kommer upp, vilket inte ens är säkert att den kommer göra. Kommer den mest troligt vara av väldigt dålig kvalité, och kan alltså lätt trilla ur. Om Melwin biter på något hårt, segt etc…

Det såg likadant ut på den andra sidan även om mjölktanden där fortfarande satt kvar och inte såg ut som om den hade någon tendens i nuläget att trilla ur.

Men mest troligt så kommer Melwin att få ha 12 tänder i nederkäken istället för 14 stycken som man normalt ska ha.

Anledningen till detta beror på cytostatikabehandlingen och/eller strålbehandlingen han fått.

Tandspecialisten hade sett det ofta hos leukemi barn som fått cytostatikabehandling. Några av de gifter Melwin behandlats med är av samma sort som de man använder till just leukemibarnen. Så att han nu drabbats av samma biverkning är ju inte alls orimligt.

Dessa gifter ( mest troligt, men kan även bero på strålningen ) har lett till att tillväxten på dessa tänder som låg under utveckling har stannat av. Därför är de så små och dåliga i kvalitén.

Nu klarar man sig ju bra med ”bara” 12 tänder i nederkäken, men det är ju trist att det har blivit knas, för det kan ju komma att innebära en hel del trassel med Melwins tänder framöver.

Riktigt hur de kommer att växa, vilka tänder som kommer upp hur och var, kan man ännu inte säga säkert, men Melwin kommer att få gå regelbundet till tandspecialisten och ta bilder och kollas upp noga, i och med detta.

 

Vet att det ”bara” är tänder, och att det mesta går att fixa, men ändå kan jag inte låta bli att känna olust.

Plötsligt blev det så påtagligt att det faktiskt kan komma upp olika biverkningar/bieffekter nu framöver, inte bara vad det gäller tänderna.

Det har ju gått snart tre år sedan Melwin avslutade sin behandling och det är ju först en tid efter avslutad behandling som många biverkningar kan komma att visa sig.

Det blir liksom läskigare och läskigare allt eftersom tiden går…

Visst är han en pigg och högst välmående liten prins, vår Melwin, och tack och lov för det. Men det är ju tyvärr så mycket man inte ser…

Usch, blir bara mer och mer nervös nu inför den kommande magnetröntgen. Tänk om ”Klumpen” har förändrats, växt, visar på aktivitet.

Man vet ju inte alls, men OM det nu skulle finnas någon liten överlevande cell kvar så är det ju mer och mer rimligt att den visar på aktivitet ju längre tiden går. OM den ligger och ”vilar upp sig” för att sedan ta fart och börja växa igen, så kan ju det rimligtvis hända precis när som helst…

Försöker slå bort tankarna, inget jag kan påverka, göra något åt eller ens veta just nu i alla fall.

Bättre att fokusera på att världens bästa Melwin och Vincent snart kommer hit!!!

Vi ska ”hänga” under dagen…

Planen är att besöka en bondgård med 150 kossor :-)

Så ska Melwin få testa att köra sin efterlängtade bandtraktor, vilket han verkligen ser fram emot.

Solen skiner, det är dock ganska så kallt ute, men jag tror vi kommer att få en toppendag tillsammans :-)

Så det är nu bäst att jag sätter fart så jag står redo när de kommer, mina älskade små <3

 

Filippas nattstatus…OK!

Sov dock inte längre än tre timmar i sträck mellan matningarna, men ändå lika underbart söt och go <3

 

Har varit många tankar och funderingar kring lille Melwin under natten. Naturligtvis, det blir ju lätt så, så fort det uppstår någonting…

Oron tar åter igen fart och därför tycker jag det passar ypperligt att avsluta med några ganska så väl använda ord…

En påminnelse till mig själv såväl som till alla er andra där ute!

Det är nog bäst att inte fundera och spekulera allt för mycket utan ta tillfället i akt och…

Kommentarer
Postat av: Tilda

Om det inte är fler tänder som är påverkade så kommer Melwin klara sig alldeles utmärkt och utan allt för mycket trassel. Har själv inte de tänderna som är skadade hos Melwin, har heller aldrig haft. Saknar tandanlag för de permanenta tänderna på just den platsen både uppe och nere. Mina tänder är ihopdragna så att det inte alls märks. Det är bara när jag går till en ny tandläkare som jag får förklara hur det ligger till för de ser ju att det liksom inte stämmer i munnen. Håller tummarna för att det bara är dessa tänder som blivit påverkade.

2012-04-05 @ 12:28:21
Postat av: Moa

hoppas på att det bara är de tänderna som är påverkade! kunde inte låta bli att sitta och glo mig själv i munnen och fundera på hur mkt jag använder kindtänderna (jag har ju alla 6- och 12-årständerna plus nästan en hel visdomstand i underkäken) men jag tror jag använder 6-årstanden och framliggande tänder mycket mer än 12-årständerna. de är ju så långt in så när jag använder dem eller visdomstanden biter jag mig själv i kinden istället och försöker undvika det av förklarliga skäl... så förhoppningsvis ger det inga problem för melvin mer än när/om den nu skulle paja och behöva tas bort.man märker ju verkligen av hur starka medicinerna är när man börjar se de olika seneffekterna åren efter behandlingarna... hoppas, som sagt, att det bara är just de tänderna det gäller och att han slipper större problem med munnen och förhoppningsvis i övrigt också. men, som sagt, starka behandlingar är det ju :/ kram

2012-04-09 @ 20:14:04
URL: http://dayviews.com/legobit

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0